dissabte, 4 de juny del 2011

La Punta Alta (3014 m.)

Volta circular, iniciant des de la presa de Cavallers i que ens portarà al Refugi Ventosa i Clavell, al cim de la Punta Alta i als Estanys de Comalesbienes. La ruta és molt aconsellable, ja que transcórrer per uns paratges magnífics i en una bona jornada podem tenir unes panoràmiques impressionants.

Mapa amb els punts de referència
Iniciarem la ruta des de la part de sota de l'Embassament de Cavallers (1743m.). Des d'allà, acabem d'arribar a la dreta de la presa, i seguim el camí que ens fa flanquejar sempre l'embassament, deixant-lo a la nostra esquerre. Un cop hem arribat al final de l'embassament, al Pletiu de Riumalo, (Control 1) 40 min. seguim el sender que puja pel dret passant pel Barranc de les Llastres tota l'estona, seguint el camí que ens porta al Refugi de Joan Ventosa i Clavell (2215m.). 1 h. 40min.
Bessiberris des del Refugi Ventosa i Clavell
Des del Refugi de Ventosa i Clavell, prendrem el camí que surt de darrere del refugi, seguint pel lateral esquerre del corriol d'aigua que baixa dels estanys Gran i Petit de Colieto, seguint l'itinerari dels Carros de Foc. Un cop passat l'Estany Gran de Colieto en una zona molt plana on hi ha gran quantitat de corrents d'aigua que baixen de tot arreu, (2190m.) 2h. 35min. deixem el camí principal per desviar-nos a la dreta, en direcció ja a la zona de la Raconada, amb molts trams de tarteres i amb forts pendents.

La Raconada vista des de Coll Arenós
El camí és molt evident, al principi, fins que arribem a l'Estany de la Roca, que el pendent ens dóna una petita treva. A partir d'aquí, el pendent torna a ser pronunciat, el camí és bastant evident, però costa veure les fites, ja que tot el terreny està compost de pedres soltes.
Arribem així al Coll Arenós (2799m.) 3h. 25min. des d'aquí, ja contemplem el cim de la Punta Alta, ens queda la part més bonica de l'ascenció.
Des del coll, virem al Sud per assolir una canal inestable, molt dreta i incòmode, que et fa estar molt atent a les pedres soltes que anem trobant, amb algun pas de IIº, fins assolir el Cim de la Punta Alta de Comalesbienes (3014m.) 3h. 45min.
Cim de la Punta Alta, (3014 metres)
Des del cim de la Punta Alta, seguim la cresta que separa els dos pics, sense dificultats especials, encara que en algun pas, haurem d'utilitzar les mans per superar algun pas de IIº. Fins a arribar al Pic de Comalesbienes (2993m.) 4h. 10min.
El descens, és més delicat del que pot semblar, ja que baixem de cop per terreny pedregós i hem d'anar amb compte a les pedres soltes en els punts que anem desgrimpant, a part d'això, amb poca estona som als Estanys de Comalesbienes (2600m.) 4h. 45min.
Estanys de Comalesbienes i la Pala Alta de Sarradé des del cim
Des d'aquest punt, el descens es precipita pel Barranc de Comalesbienes, més suau al principi, però que va guanyant pendent progressivament. Les pedres són grans, i alenteixen el pas de la marxa. Les fites hi són escasses, i cal anar en compte per no desviar-se, tot i que sempre ens ha de quedar el barranc a la nostra esquerra.
Per fi arribem al mirador de la Presa de Cavallers, a la cruïlla d'una pista que porta a una antiga mina. (1800m.) 6h. 30min.
Des d'aquí, només ens manca seguir  la pista que ens porta tot fent ziga-zagues de nou al pàrquing de la part de sota de la presa, on donem per finalitzada la ruta d'avui. (1743m.) 6h. 50min.

Punt de Sortida : Presa de Cavallers
Horari : 6,5 - 7 hores
Desnivell : 1224 metres d'ascens i 1224 de descens
Mapa : Alpina Vall de Boí 1/25.000
Dificultat : Mitjana. El descens pel Barranc de Comalesbienes , pot arribar a carregar molt les cames si no estem en una bona forma física, ja que el desnivell acumulat és elevat.

3 comentaris:

  1. Amadou: quan hi vau anar al Punta Alta? Al 4 de juny d'aquest any? És que hi veig molt poca neu a les fotos, però això diu la data. Nosaltres i volem anar aquest cap de setmana i era per saber com estava de neu la zona de la última canal, per si agafem grampons o no.

    ResponElimina
  2. És un aspecte que cal perfeccionar en aquest bloc Minuteman...
    La Ressenya és de l'estiu passat, o sigui que no et puc informar massa bé de com està el tema de neu actualment!
    Pots demanar informació exacta al correu info@refusonline.com o directament a la pàgina del refugi, www.refugiventosa.com
    Espero que t'hagi servit d'alguna cosa el meu comentari!
    Salut i fins ara !!!!
    A veure quin dia fem alguna cosa junts nen !!!!

    ResponElimina
  3. Vols fer alguna cosa? Aquest cap de setmana que ve anem a la Pica per Pinet. T'apuntes?

    ResponElimina