dimarts, 18 de gener del 2011

L'Esperó dels Llops

Via Esperó dels Llops. Al cim del Puig dels Llops (1486m.), al massís del Puigsacalm. Situat a la Vall d'en Vas. Roca calcària de poca qualitat, però apte per la pràctica de l'escalada. La via va ser oberta per Josep Juventeny, Pilar Fabregó i Ricart Rodríguez l'Agost de 2009.

Dificultat : V+/A0, MD-
Dificultat màxima obligada : V
Recorregut : 210 metres
Horari : 2 hores
Orientació : Sud-Est
Material : 12 cintes exprès i dues cordes de 60 metres
Època de l'any : Tot l'any (evitar dies calorosos d'estiu)

Aproximació : Des del poble de Joanetes, deixem el cotxe prop de l'església, i comencem a caminar des d'aquí. Seguirem uns rètols grocs que ens indiquen Santa Magdalena, per una pista forestal, que un tram amunt es transforma en corriol. Arribarem a la zona del  Barret (El nom està escrit en una roca molt gran). Des de la roca del Barret, tirarem a la dreta  per anar a buscar la Canal dels Ganxos Vells, que ens porten al cim de Sant Corneli (antenes).
Des d'aquí, es quedarà a sota l'ermita de Santa Magdalena. Nosaltres continuem pel llom de Sant Corneli per sote de les antenes per anar a buscar el Pas dels Burros, en direcció al Puigsacalm.
Un cop agafem el Pas dels Burros, trobem un passamà amb una vella corda, i continuem fins que trobem un faig petit. Des d'aquí, fem una petita grimpadeta fins a  trobar els primers parabolts de la via. (entre 1 h.30 min. i 2 hores)
Mirant l'Esperó dels Llops des de sota del Barret
Descripció de la via : La via és bastant discontínua, on destaquen el tercer i cinquè llarg.
Llarg 1, IV. 20 metres, et deixa just a sota d'un sostre.
Llarg 2, V+. 20 metres, sortida per la dreta del sostre, és millor que el primer, però passat el primer tram és poc atractiu.
Llarg 3, V+. 30 metres, Segueix una fisura vertical, un dels millors llargs de la via.
Llarg 4, V+. 30 metres, sortida per la dreta de la reunió, després d'això, el llarg no té cap complicació.
Llarg 5, V+. 30 metres, el millor llarg de la via, amb un parell de passos atractius, la reunió la trobem quant la via comença a crestejar.
Llargs 6 i 7, III. 60 i 20 metres, llargs de tràmit, hi ha un parell de parabolts en e ls dos llargs, es pot sortir amb ensamble.

Vista de l'Esperó dels Llops i detall dels llargs
Descens : Un cop al cim, podem acabar d'arribar al punt més alt de la serralada, el Puigsacalm de 1515 metres, ens queda molt a prop. Sinó, segim el fresat camí que va cap a la dreta i en poc temps, arribem de nou a la cruïlla del Pas dels Burros, i des d'allà, desfer el camí de nou fins on haguem deixat el cotxe.