diumenge, 16 de gener del 2011

Pic de la Gallina Pelada

La Gallina Pelada. A la Serra d'Ensija, Alt Berguedà. És una zona de molt interès situada entre el Pedraforca i els Rasos de Peguera. Proposem assolir el seu cim més elevat, la Gallina Pelada de 2327 metres. És una excursió sense dificultat però amb un considerable dsnivell que cal superar amb forts pendents.

Des de Vic, agafem l'Eix Transversal (C-25) direcció Manresa - Lleida.
Ens desviem a la dreta direcció Berga (C-16) i continuem la carretera fins després de passar pel costat de la central tèrmica de Cercs, allà, ens desviem a mà esquerra en un desviament que ens indica Sant Corneli i Fígols.
Passem de llarg Sant Corneli i Fígols i continuem la carretereta direcció Berga i Rasos de Peguera.
Després de fer un parell o tres de corbes molt tancades, trobem una cruïlla amb una pista forestal que marxa cap a la dreta. Hi ha un cartell indicador (Font de la Bruixa).
Aquí deixem el cotxe i iniciem la caminada.

Dificultat : Poc Difícil
Durada : 4 hores i 30 minuts
Desnivell : 650 m. de pujada i 650 m. de baixada.
Mapa utilitzat : Alpina 1/25.000 Rasos de Peguera/Serra d'Ensija

Iniciem la caminada per la pista que surt a mà dreta de la carretera per la que hem arribat. El camí en general és força planer i transcorre en tot moment per terreny boscós. Als 15 minuts de caminar, trobem una cruïlla amb un cartell indicador.. És l'encreuament amb el GR 107, també anomenat camí dels Bons Homes.


Cartell indicador GR107. Camí dels Bons Homes

Seguirem direcció al Coll del Portet seguint l'itinerari marcat pel GR i poc després de deixar la cruïlla (15-20 min) el camí, que ara fa baixada, arriba a un petit prat verd. A partir d'aquil'ampla pista forestal per on caminàvem passa a ser un estret sender que ens porta al Mas Ferrús (1640m), casa en ruïnes a peu de paret.


Roca Gran de Ferrús des de la Font de la Bruixa

Després de passar el mas, seguim un corriol que surt de davant mateix del Mas i caminem durant uns 25 minuts per la Baga de Ferrús (1650-1750m), aquest tram el camí circula per dins del bosc al peu de las parets rocoses de la vessant Sud de la Gallina Pelada. Aquest tram és planer a l'inici, però de cop comença a pujar amb força pendent per dins del bosc. Quan sortim del bosc recorrem un tram mitjanament planer que ens deixa al peu de la Canal Gran (1800m), sempre amb la Roca Gran de Ferrús o paret de la Gallina Pelada a la nostra dreta. La pujada per aquesta canal ens porta més o menys uns 15 minuts. A la part superior de la Canal Gran (1950m) el camí s'obre a mida que s'allunya de la paret i finalment caminem per una zona herbrada abans d'arribar al Coll de l'Estret (1980m), on trobem una estaca de fusta que ens indica el km. 18 de la marató de muntanya del berguedà.
Sortim del coll directe amunt, pel mig del prat i seguint les marques vermelles i fites de la marató de muntanya, el camí es veu bé i molt fresat al principi, fins a arribar a les Llosanques, zona més rocosa on cost amés veure les marques, i les fites ens marcaràn el camí. En aquest punt, cal anar en compte, hi ha un acanal  rocosa que tira recte amunt, però el nostre camí es desvia lleugerament a la dreta.

Arribem a la Balma de l''Estret, allà veiem unes fites que marxen cap a l'esquerra, tot i que el mapa que portem ens indica que el camí tira més cap a la dreta i vaa sortir a la carena, a la dreta del cim de la Gallina Pelada. Decidim pujar per l'esquerra, tot seguint les fites.

Carena de les Roques Blanques amb la Gallina Pelada al fons

En poca estona, arribem a  la carena de les Roques Blanques, des d'on hi ha unes magnífiques vistes de la Serra del Cadí i la paret sud del Pedraforca. Un cop allà, ja veiem la creu que corona la Gallina Pelada, només ens manca seguir la carena fins a arribar-hi ( 2327m).

Cim de la Gallina Pelada amb el Pedraforca i la Serra del Cadí al fons

El descens, el fem per l'altre banda, baixem per la cara Est de la Gallina Pelada fins al primer coll que trobem, i per allà baixem seguim el camí fresat que ens portarà de nou a la Balma de l'Estret. Des d'aquí, seguim el mateix camí de tornada fins al cotxe.