dijous, 31 de gener del 2013

Canal Oriental. Gra de Fajol Petit. 240m. Mitjana 50º, máx 60º.

Febrer de 2012, amb en Ton ens disposem a pujar per la canal oriental al Gra de Fajol petit. La temperatura és gèlida, un dels dies més freds de l'hivern, 8 graus sota zero al pàrquing, amb el cotxe a ple sol, al peu de la canal, en zona baga, tenim una temperatura de 12 graus sota zero. No hi ha massa neu, però la que hi ha, està en perfectes condicions, bon dia per fer una mica d'escalada en terreny mixt.
Vista del Gra de Fajol petit amb la canal Oriental ben ressenyada.
L'aproximació per arribar a peu de canal, és curta i fàcil, des de l'aparcament per anar al refugi d'Ulldeter, on hi ha l'heliport, sortim caminant pel camí que ens porta al refugi, de seguida ens desviem a l'esquerra per un dels camins que es desvia cap a peu de paret. La canal Oriental queda a l'esquerra de la canal Central o Directa. El temps d'aproximació és d'uns 25 minuts. 
Molt abrigats amb la temperatura que feia.
Les condicions de la neu estan perfectes, la roca està una mica descomposta, però amb paciència podem col·locar algun ancoratge i seguir amunt! La via no presenta complicacions, i és un bon itinerari per conèixer el terreny mixt i familiaritzar's-hi. 
Bona vista de la primera part de la canal als nostres peus.
Després del primer tram, tot pel centre de la canal, l'itinerari es tanca una mica i es va desviant lleugerament cap a la dreta, virant directament cap al cim del Gra de Fajol. Aquest segon tram, és molt més obert i presenta molts més trams de roca, cap problema per posar-hi algun ancoratge per pujar amb ensamble. 
Desprès d'aquest tram, la via ens porta directament al  cim del Gra de Fajol, amb una bona jornada d'escalada mixta amb bones sensacions.
Al cim del Gra de Fajol petit amb el Gra de Fajol gran al fons.
El descens, el realitzem baixant per la carena direcció al Gra de Fajol gran, i baixant directament per el Coll dels Fajol, amb pendents inclinades de  amb neu de 35/40º que ens porta directament de nou al refugi d'Ulldeter i amb uns 40 minuts tornem a ser al cotxe ! 


Recorregut : 240 metres.
Dificultat : Mitjana de 50º a la part inferior i de 35º a la part suerior. Max. 60º.
Primera ascenció : sense dades.
Material : Algun pitó i 2/3 friends.
Característiques : Itinerari de concepció clàssica, no tan repetit com la Canal Estreta. Bona alternativa quant aquesta ultima està saturada de cordades. Si la neu està en condicions, trobem una escalada molt interessant, poc difícil i de gran elegància.