divendres, 1 d’agost del 2014

Pic de l'Infern (2869m.), Freser (2836m.), Bastiments (2883m.) i Gra de Fajol (2708m.)

En aquesta ocasió, sortim de la Vall del Ter per passar a través del Coll de la Marrana cap a la Vall del Freser i fer un circuit circular passant per 4 dels cims més emblemàtics de les dues valls. El Pic de l'Infern, el Freser, el Bastiments i el Gra de Fajol Gran.
26 de juliol de 2014, un calorós dia d'estiu en el que només han anunciat alguna tempesta d'estiu a partir de mitja tarda. Sortim de Vic a les 8 del matí, jo mateix, en Xevi i la Mònica i ens dirigim a l'estació d'esquí alpí de Vallter 2000. Des de l'aparcament que hi ha a tocar de l'heliport, a pocs metres d'arribar a l'estació.
Sortim en direcció al Refugi d'Ulldeter, tot seguint el camí fresat que està tot marcat amb senyals del GR 11, que no deixarem fins a la cabana de Tirapits. En poc menys d'una hora (55 min.), ens plantem al Coll de la Marrana, per veure des d'aquí la part més alta de les dues valls amb el naixement del riu Ter i del Freser en les respectives valls.
Panoràmica de la Vall del Freser.
Continuem el GR 11 en direcció a Núria, fins a la cabanya de Tirapits, on ens hi plantem amb 1 hora justa des del Coll de la Marrana. Aprofitem per fer un mos i poder continuar. En aquest punt abandonem el camí marcat amb el GR per desviar-nos a la dreta en direcció a el Portell, que ens portarà seguint la carena fins al cim del Pic de l'Infern. Tardem 30 minuts justos a fer aquest tram. i ens plantem així al primer dels 4 cims de més de 2700 metres que farem avui.
Cim del Pic de l'Infern, de 2869 m. amb un matí molt clar.
 La ruta continua per la carena que marxa cap a l'Est del Pic de l'Infern, primer descendint per un pas estret en direcció al Portell dels Gorgs i després enfilat-se de nou cap el Pic del Freser. Des del cim del Freser (2836 metres), continuem direcció Est altre cop per baixar per un camí perdegós que ens portarà al Coll de la coma Mitjana. Ja tenim a tocar el Bastiments, el punt més alt de la ruta d'avui. Pujem per la mateixa cresta per la seva vessant sud per acabar d'arribar al cim del Bastiments (2883m.) i fer una altre parada, aquest cop per gaudir de les magnífiques vistes que ens proposa el dia.
Cim del Bastiments, de 2883 metres.

Hem tardat 1 hora i mitja des del Pic de l'Infern fins aquí. I la nostra ruta segueix per la carena per tornar de nou al Coll de la Marrana. Encarem el pedregós descens amb l'amenaça dels núvols que van creixent al sud, i un cop al coll, tornem a pujar amunt, però aquest cop, en direcció sud, pel camí que puja al Gra de Fajol Gran. Tardem 1 hora justa per baixar des de Bastiments al Coll de la Marrana i pujar a l'últim cim d'avui, El Gra de Fajol, de 2708 metres. Aquí aprofitem per dinar abans de començar el descens, que realitzarem pel Pas de l'Isard, entre el Gra de Fajol gran i el petit. Aquest camí no està tant fresat com la resta que hem fet avui, però des del cim, seguint la carena el trobarem sense problemes. 
Perfil de l'Etapa
Des del cim del Gra de fajol Gran, amb 1 hora i 20 minuts, tornem a ser al pàrquing on hem deixat el cotxe i donem així per acabada la ruta d'avui. De camí cap a casa, ens enganxa la tempesta anunciada per la mitja tarda, però això si, amb la feina feta !


Punt de sortida : Pàrquing prop de l'heliport de l'estació d'esquí alpí de Vallter 2000, pel camí que marxa a l'esquerra en direcció al Refugi d'Ulldeter marcat amb GR 11.
Horari : 6 hores i 30 minuts contant els descansos.
Desnivell : 1375 metres ascendents i 1375 metres descendents.
Mapa : Alpina 1/25.000 Puigmal, Vall de Núria, Ulldeter.
Dificultat : La dificultat d'aquesta ruta recau en la durada (gairebé 18 Km.) i els molts metres de desnivell acumulat. És necessari fer-la amb un bon estat de forma. Només un petit pas de desgrimpada al Portell dels Gorgs. A l'hivern, i depenent de l'estat de la neu, la dificultat augmenta de manera considerable, pel fet de què hi ha una gran part de l'itinerari per crestes i carenes que poden ser de pas complicat.