dissabte, 12 de febrer del 2011

Estanys de la Pera

31 d'Agost - 1 de Setembre 2010
Companys de ruta: Ton i Eva

Una caminada pels Estanys de la Pera, realment és una d'aquelles excursions que tothom/don hauria de fer, ja que és una de les zones més boniques que tenim a Catalunya i potser poc coneguda.
Des de la carretera que va de Puigcedrà a la Seu d'Urgell, trenquem cap a l'esquerra en direcció a Aransa. Un cop arribats al poble seguim per la pista que porta a l'Estació d'Esquí Nòrdic. Acabada la temporada d'esquí, aquesta pista està oberta i fàcilment podem arribar en cotxe fins al Refugi de Prat de Miró (1995m.), una fantàstica casa de pedra que esdevé tancat durant tot l'hivern, propietat de la FEEC.
Refugi dels Estanys de la Pera
Com que hem arribat al migdia, després de  dinar decidim fer una petita excursió fins al Refugi dels Estanys de la Pera (2354m.) a on hi arribem seguint el camí que ressegueix la pista en una hora i pocs minuts. Realment la vista és fantàstica. Des d'aquí fàcilment s'intueix la ruta que seguirem demà per fer la volta des de dalt pel collet de Sant Vicenç (2573m.) fins el pic Monturull (2761m.).

Al vespre sopem un esplèndid xai a la brasa i després de fer-la petar una bona estona, observar el cel estrellat que ens regala estar en plena natura, ens n'anem a dormir amb la certesa que l'endemà ens farà un dia assolellat!
Ens llevem a les 8h del matí i després d'esmorzar comencem a tirar cap amunt tot seguint el camí que de nou ens portarà al Refugi dels Estanys de la Pera. Aquest cop continuem amunt deixant el refugi a la nostra dreta tot resseguint l'estany gran, en direcció al Collet de Sant Vicenç. Des d'aquí les fites que ens porten al Tossal de la Truita o Pic de Perafita són clares i el camí per sobre la carena no té pèrdua.
Sorprenentment un cop a dalt ens trobem amb una vista ben curiosa: el pic, coronat per el que podria semblar un piolet, està envoltat de petits montículs de pedres!

Eva, Ton, Marta i Amadeu al cim del Pic de Perafita (2752m.)
Tots 4, animats per les vistes fantàstiques que hi han des d'aquí dalt, decidim continuar caminant seguint la cresta que uneix el Pic de Perafita amb el Monturull per ressiguir el circ que aguarda els Estanys de la Pera. Durant la travessa cap dels 4 tenim massa clar per on baixarem, però les ganes de seguir descobrint aquest paratge ens animen a seguir caminant. Al cap d'uns 3/4 d'hora ja hem som arribats al Monturull.

Cresta que connecta el Pic de Perafita amb el Monturull
A diferència del pic anterior, al capdamunt hi trobem una gran esplanada amb un Vèrtex Geodèsic al bell mig. Ara ja tenim més clara la baixada, seguint la carena hi trobem a la nostra esquerra una petita tartera per la cual en menys de 20 minuts fem un desnivell de 500 metres que ens porta directament al bosc per sota dels estanys!
Així doncs, arribem ja un altre cop al Refugi de Parts de Miró on recullim els  trastos i agafem el cotxe per tornar altra vegada cap a la Plana de Vic, amb el convenciment que no serà l'última vegada que visitem aquest racó fantàstic que ens regala la Cerdanya.