dissabte, 19 de novembre de 2011

Estanys i Pic de Tristaina (2878m.)

El pic de Tristaina, és el més elevat del circ que porta el mateix nom, el circ de Tristaina. Situat a la part més Nord-occidental del Principat d'Andorra, molt a prop les pistes d'esquí d'Ordino-Arcalís.
Mapa croquis del circ de Tristaina
Sortim del pàrquing superior de l'estació d'esquí d'Ordino-Arcalís, de la cota 2201m. Des d'aquí, tornem 200 metres enrrere pel costat esquerre de la carretera per on hem pujat, fins a trobar un cartell que ens indica les diferents rutes senyalitzades pels Llacs i el Circ de Tristaina.
Riu Tristaina, que surt de l''Estany Primer de Tristaina.
Des de l'inici del sender seguim les indicacions direcció Nord, i que en 15 minuts, per una pendent ascendent suau, ens deixarà a la vora Sud de l'Estany Primer de Tristaina. Aquest, el vorejem per la dreta seguint el sender ben marcat i fresat que ens farà pujar molt suaument cap a l'Estany del Mig de Tristaina. Seguim l'evident sender que ara es desvia direcció Est, i que ens deixa per sobre de l'Estany de Més Amunt de Tristaina, i des d'on hauríem de tenir una gran vista del circ de Tristaina (si no hagués estat per la boira).
Estany del Mig de Tristaina, amb els núvols que ens van acompanyar tot el dia
Ara som a la cruïlla on es separen els camins: el camí que surt més a la dreta va cap al Port de l'Arbella, i el que surt cap a l'esquerra és el que ens portaria a fer la volta sencera als Estanys de Tristaina (estem a 2440m.). Tardem 40 minuts del cotxe fins aquí.
Nosaltres agafem el del mig, direcció Nord, que puja directe al Pic de Tristaina.
Cartell indicador, haurem de seguir els punts grocs fins al cim
El camí és molt directe, puja serpentejant per la tartera al principi i per la pedra una mica més amunt, sempre seguint els punts grocs marcats a la pedra que busquen el camí més fàcil i evident.
En algun punt, hem de fer servir les mans per ajudar-nos a pujar algun ressalt de roca, el punt més difícil de l'ascens, és el moment abans de sortir a la cresta, amb un parell de grimpades de IIº.
Punt on acaba la grimpada i comença la carena fins al cim
Un cop a la carena, ens va sorprendre una nevada, de poca intensitat però constant. Ara només queda seguir cap a la dreta fins a arribar al cim, que ja queda a prop.
Des del cim, no veiem absolutament res, una llàstima perquè estem en un mirador privilegiat de la Pica d'Estats a l'Oest, i al Sud tot el Circ de Tristaina amb les pistes d'esquí una mica més avall.
Cim del Pic de Tristaina, de 2878 metres
Amb 2 hores justes hem arribat a cim, però val a dir, que hem mantingut un pas ràpid i sense parades per qüestions meteorològiques, ja que el moviment ràpid de núvols i boires, el plovisqueig a estones i la nevada a partir de 2700 metres, ens van fer optar per no distreure'ns gaire.
El descens, el farem pel mateix camí de pujada, i amb poc més d'una hora, tornem a ser al cotxe, ja que durant tot el descens, no ens ha deixat la pluja.

Punt de sortida : Pàrquing superior de l'estació d'esquí d'Ordino-Arcalís.
Horari : 2 hores d'ascens i 1 hora de descens (a pas ràpid).
Desnivell : 681 metres de pujada i el mateix de baixada.
Mapa : Alpina 1:40.000 Andorra.
Dificultat : No és una caminada propiament dita, ja que hi ha algun pas de grimpada a la part final, no molt complicat, però de grimpada. La part superior de la grimpada i el vessant Nord de la carena, poden presentar problemes a l'hivern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada