dijous, 26 de setembre del 2013

Montardo (2833m) des d'Arties

El Montardo o Montardo d'Aran, també anomenat Montarto, és un dels cims més alts de la Vall d'Aran i per la seva vistositat i situació, és una de les muntanyes més conegudes de la comarca i del Pirineu.

Montardo i el seu massís des de la pista del Pont de Valarties
 Tot i la seva aparença, el Montardo, de 2833 metres, és una muntanya relativament senzilla i és, durant l'estiu que multitud de gent vol coronar-lo per admirar les fantàstiques vistes que ens ofereix des del seu cim.

En aquesta ocasió, surto sol de la Plana de Vic per dirigir-me a Arties i allà agafar la pista que et deixa al pàrquing de Pònt deth Ressèc. Però per a sorpresa meva i degut a les riuades i inundacions que va patir la Vall d'Aran aquest passat mes de juny de 2013, la carretera està tallada a l'alçada del Pont de Valarties,  just al mateix poble d'Arties. Això allargarà una mica tant l'arribada al refugi de la Restanca avui (20-09-2013), com la tornada fins al cotxe demà al matí.
La pista fins al Pònt deth Ressèc té aproximadament 5,5 Km i uns  350 metres de desnivell que no comptava fer avui. En fi, són les 16:30h i a les 19:00h m'espera el sopar al refugi de la Restanca, així que tira amunt i no et distreguis gaire !
He tardat 1'5 hores fins al Pontet de Rius i la Barraca de Rius, a 1640 metres, i és el lloc on un cop acabades les obres de la carretera, es podrà arribar amb el cotxe. Amb 45 minuts més, ascendeixo els 370 metres de desnivell que em separaven del refugi de la Restanca, que es troba a 2010 metres, just al costat de la presa de l'Estanh d'era Restanca.  Arribo al refugi a les 18:45, just a temps per sopar !!
Estanh d'era Restanca amb el refugi a l'altre costat de la presa
Un cop instal·lat al refugi, un bon sopar per recuperar forces de tres plats i postres a les 7 de la tarda i au, avui ja està tot fet !
Aquesta nit, al ser un divendres de setembre, no hi ha massa gent que pernocti al refugi, en total som unes 15 persones a sopar i dormir, i molta d'aquesta gent, aprofita aquest cap de setmana de bon temps per començar des d'aquí la travessa dels Carros de Foc. 
En fi, a les 10 al llit que demà a les 7 del matí ja hi ha l'esmorzar a taula !
De bon matí, a partir de les 06:00h ja hi ha moviment, així que d'un salt, surto del sac, em vesteixo per a la ocasió i cap al lavabo a rentar-se la cara per ser a les 7 en punt assegut a taula !
A les 07:30 ben puntual surto del refugi de la Restanca per el camí que surt just de davant de la seva porta en direcció E, que està indicat i marcat amb el GR11. En uns 25 minuts arribo al costat de la presa de l'Estanh de Cap de Pòrt, situat a 2.245 metres, encara amb la lluna com a companya de ruta. Aquí puc gaudir d'unes vistes privilegiades, ja que la tranquil·litat i solitud de la zona a aquelles hores del matí així m'ho permeten.
Coret de Oelhacrestada o Port de Rius des de l'Estanh de Cap de Pòrt
El camí voreja l'Estanh de Cap de Pòrt per la seva esquerra i segueix enfilant-se fins el Port de Rius pràcticament pel centre de la gran canal central, que continua tot molt ben marcat amb grans fites i moltes marques del GR11. El sol encara no ha sortit, i no compto que m'escalfi una mica fins que no sigui al capdamunt del coll. 
Tardo 50 minuts comptats en arribar al Port de Rius i efectivament, aquí gaudeixo de l'escalfor del sol per primera vegada en aquest matí assolellat i sense ni un núvol que em destorbi de les magnífiques vistes que m'ofereix la zona... paro 10 minuts, les vistes i el moment, s'ho mereixen !
Vall de Boí, Estany de Monges al centre, la Punta Alta a l'esquerra i els Besiberris a la dreta
En aquest punt, és on s'ha de tenir una mica més de cura de tota la ruta, no per dificultat, sinó per seguir el camí correcte ja que hi ha una cruïlla de camins que ens pot fer perdre amb facilitat. Els Carros de Foc marxen cap a la dreta (vorejant l'Estany des Monges) i cap a l'esquerra (direcció Refugi de Colomers i seguint el GR11). 
Per anar al cim del Montardo, seguim aquest últim, però en pocs metres, just al pla que ens queda a sota, trobem un sender fressat i amb alguna fita que deixa el GR11 i es desvia més a l'esquerra. El prenem i cap amunt. A la nostra dreta ens hi queden les Agulhes deth Pòrt, i a la nostra esquerra el Montardo petit. Seguim el sender i les fites fins al capdamunt i un cop allà, el camí (molt fressat), tomba a l'esquerra fins a arribar al Còth de Montardo, a 2557 metres (45 minuts des del Port de Rius).
En aquest punt, també val la pena fer una parada, ja que gaudim d'unes vistes de la vessant N del Montardo que no ens podem deixar perdre !
El Montardo (esquerra) amb les vistes que ens ofereix per la seva vessant Nord
Des del Còth de Montardo, amb només 20 minuts, ja coronarem el Montardo per un camí ben marcat i que no presenta cap dificultat, i podem gaudir de les vistes que ens ofereix de tota la Vall d'Aran, la Vall de Boí i gran part del Pirineu central.
Panoràmica des del cim del Montardo en un fantàstic 21/09/2013
Són les 10 del matí i ja sóc al cim del Montardo, a 2833 metres i ara toca baixar. però no abans d'admirar el regal que m'ha fet el meravellós dia i menjar i beure alguna cosa. El descens el realitzaré per el mateix camí, amb la diferència, que haig de desfer tot el que he pujat durant els 2 dies, 823 metres fins a la Restanca i 858 metres més fins a Arties, 1681 metres de descens en total.

Amb prop d'1 hora i 20 minuts ja torno a ser al refugi de la Restanca, i sense parar, creuo la presa de l'Estanh dera Restanca i continuo baixant pel camí que m'ha de portar a la pista del Pontet de Rius. Tardo 30 minuts a ser-hi, i ara ja només em manca desfer la pista semi asfaltada que baixa fins al municipi d'Arties, que tardo 1 hora i 15 minuts a desfer. A 3/4 de 2 a baix ! A punt per un bon àpat a Vielha que m'ajudarà a recuperar energia i pensar en el següent objectiu ! 

Mapa de l'itinerari
Punt de sortida : Pont de Valarties (sud del municipi d'Arties)
Horari : 2 hores i 10 minuts el primer dia i 6 hores i 15 minuts el segon dia (descontar 1 hora i 25 minuts el primer dia i 1 hora i 15 minuts el segon dia si podem pujar al Pontet de Rius amb vehicle)
Desnivell : 858 metres d'ascens el 1r dia i 823 el 2n dia, el descens és de 1681 metres el 2n dia. (370 metres d'ascens el primer dia i 823 d'ascens i 1311 de descens el segon dia si sortim des del Pontet de Rius)
Mapa : Alpina 1:40.000 Vall d'Aran
Dificultat : La principal dificultat d'aquesta ruta són els metres de desnivell que hem de superar, que exigeixen una mínima preparació física. Per la resta, a finals de primavera, estiu i principis de tardor, sense neu ni gel al camí, la ruta no presenta cap dificultat tècnica. Si podem pujar en vehicle fins a Pontet de Rius, es pot fer l'ascensió en un sol dia, comptant que caminarem unes 6 hores i farem un desnivell de 1311 metres de desnivell de pujada i els mateixos de baixada.