dijous, 8 de desembre del 2011

Montanha d'Uishèra, Val d'Aran, 2337m.

Itinerari matinal per la Vall d'Aran al cim de la Montanha d'Uishèra, de 2337 metres. Cim d'altura modesta, però que disposa d'una espectacular i privilegiada vista dels Massissos de l'Aneto, la Maladeta i el Perdiguero.
Espectacular vista de l'Aneto (3404m) sostre del Pirineu
Sortim de Vilamòs, petit poble al nord de Viella direcció Bossòst, des d'allà, una pista forestal surt de darrera l'esglèsia. La seguirem amb el cotxe uns 3 o 4 Km fins a arribar a una cruïlla. Aquí, podem deixar el cotxe i començar a caminar i, si anem amb un 4x4, podem seguir uns quilòmetres més cap a l'esquerre.
Cruïlla on deixem el cotxe i començem a caminar
Uns tres quilòmetres més amunt, trobarem una altre cruïlla de camins, que ens assenyala les diferents direccions, Plan d'Uishèra, Vilamòs i Arres de Sus.
A l'esquerre, la Montanha d'Uishèra i a la dreta, la cabanya
 Arribats aquest punt, tenim una esplanada per aparcar el cotxe i començar la caminada. Sortim direcció al Plan d'Uishèra, seguint la sinuosa pista forestal que puja suaument. Passats uns 45 minuts, arribem a la cabanya des Plan d'Uishèra. Des de la cabanya,  deixem la pista forestal per pujar entre els prats cap a l'Oest, on de seguida perdem les traces per seguir pujant per l'herba fins a l'esquerra del cim, allà, només ens mancarà seguir la cresta cap a l'Est per arribar al cim de la Montanha d'Uishèra, de 2337 metres.
El dia acompanya, no hi ha ni un núvol, la qual cosa ens permet veure en tota la seva immensitat, la vista que tenim al voltant !
Cim de la Montanha d'Uishèra, de 2337 metres
Desprès de gaudir del dia i les vistes des del cim, iniciem el descens. Seguirem la carena direcció al Tuc de Sacauva, i abans d'arribar al coll, baixarem directament per una canal una mica inclinada que baixa cap a la dreta, i que ens portarà de nou al Plan d'Uishèra i la cabanya.
Un cop de nou a la pista, només ens queda desfer el camí fins a arribar al cotxe.
Detall de la ruta d'ascens i de descens
Aquesta ruta, no és gaire habitual fora de temporada hivernal, ja que és la ruta que utilitzariem per fer l'ascensió amb esquís de muntanya o raquetes de neu a l'hivern. De totes maneres, és una ruta que no porta gaires complicacions, més directe i suau al principi.

Punt de sortida : Cruïlla d'Uishèra a la pista forestal que va de la Cabana Sacauva a la Bassa d'Arres.
Horari : 3 hores
Desnivell : 580 metres de pujada i el mateix de baixada. (des d'on teniem nosaltres el cotxe).
Mapa : Alpina 1:25.000 Vall d'Aran.
Dificultat : Ruta fàcil per la primavera, estiu i tardor, i a l'hivern, amb raquetes i/o esquís de muntanya, dependrà del punt on haguém de deixar el cotxe. En èpoques que no hi hagi neu, recomanem pujar per la ruta clàssica, des de les Mines Victòria.